⭐️ Wok żeliwny 36cm ⭐️
Wykonany z jednego odlewu żeliwa.
✅ZALETY:
✅ Doskonałe przewodzenie ciepła: Równomierne rozprowadzanie ciepła, idealne do szybkiego gotowania.
✅ Utrzymywanie wysokiej temperatury: Długo trzyma wysoką temperaturę, co jest idealne do smażenia.
✅ Trwałość i wytrzymałość: Niezwykle trwały i odporny na uszkodzenia, może służyć przez wiele lat.
✅ Naturalna nieprzywierająca powłoka: Po sezonowaniu nabiera naturalnej powłoki nieprzywierającej.
✅ Wszechstronność: Może być używany na różnych źródłach ciepła, w tym na otwartym ogniu.
✅ Estetyka: Klasyczny, rustykalny wygląd dodający charakteru kuchni.
✅ Łatwa pielęgnacja: Po sezonowaniu łatwy do czyszczenia, nie wymaga detergentów.
➡️ Naczynia żeliwne wymagają odpowiedniej pielęgnacji, w tym regularnego natłuszczania i prawidłowego czyszczenia, aby zachować swoje właściwości i trwałość.
Woki żeliwne mogą być wykorzystywane na wszystkich typach kuchenek:
✅ elektrycznych
✅ gazowych
✅ indukcyjnych
✅ ceramicznych
✅ halogenowych
Sprawdzą się również idealnie do pieczenia i zapiekania w piekarnikach oraz nad ogniskiem!
Nie nadaje się do używania w kuchenkach mikrofalowych oraz mycia w zmywarce.
Czyszczenie i pielęgnacja:
➡️ Po ugotowaniu wyczyść naczynie sztywną nylonową szczotką lub specjalnym czyścikiem do naczyń żeliwnych i gorącą wodą.
➡️ Nie zaleca się używania mydła i nigdy nie należy używać ostrych detergentów.
➡️ Natychmiast osusz ręcznikiem papierowym i natrzyj bardzo cienką warstwą oleju roślinnego, gdy naczynie jest jeszcze ciepłe (do tego celu polecamy dedykowany, specjalistyczny olej do sezonowania żeliwa).
➡️ Nie dopuść do wyschnięcia warstwy ochronnej oleju roślinnego- może to spowodować rdzewienie.
SEZONOWANIE / ZABEZPIECZENIE PATELNI:
Czynność należy wykonać przed pierwszym użyciem woka oraz powtarzać co kilka miesięcy jeżeli nie jest regularnie używany.
1. Umyj naczynie gorącą wodą z mydłem i sztywną szczotką. (Używaj mydła TYLKO wtedy, gdy przygotowujesz się do ponownego zabezpieczania naczyń kuchennych). Opłucz i całkowicie wysusz.
2. Nałóż cienką, równą warstwę roztopionego tłuszczu roślinnego (lub wybranego oleju kuchennego) na naczynie (wewnątrz i na zewnątrz).
3. Umieść folię aluminiową na dolnej półce piekarnika, a następnie ustaw temperaturę piekarnika na 180-200 °C.
4. Umieść naczynie do góry nogami na górnej półce piekarnika i piecz je przez co najmniej godzinę.
5. Po upływie godziny wyłącz piekarnik i pozostaw naczynia do ostygnięcia.
6. Przechowuj naczynie kuchenne bez przykrycia, w suchym miejscu.
➡️ SPECYFIKACJA:
Średnica: 36cm
Szerokość z rączkami: 43cm
Wysokość: 10cm
Średnica podstawy: 15,5cm
Materiał: żeliwo
Polityka zwrotów
Klientowi, będącemu konsumentem w rozumieniu art. 221 Kodeksu Cywilnego, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie 14 dni i wysyłając je na adres Prowent Białystok A. Poleszuk Sp. k. Białostoczek 17 (k/Kurian) 15-592 Białystok lub na adres e-mailowy biuro.bialystok@prowent.com.
Termin 14-dniowy liczy się od dnia, w którym nastąpiło dostarczenie Towaru.
W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość, umowa jest uważana za niezawartą. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni. Zakupiony towar należy zwrócić na poniższy adres: Prowent Białystok A. Poleszuk Sp. k. Białostoczek 17 (k/Kurian) 15-592 Białystok.
Zwracany przez Klienta Towar powinien zostać opakowany w sposób chroniący przed uszkodzeniem w trakcie transportu.
Koszt opakowania i odesłania towaru ponosi Klient.
Dostawa
Dostawa Towarów jest ograniczona do obszaru Rzeczpospolitej Polskiej i odbywa się pod adres wskazany przez Klienta w trakcie składania Zamówienia.
Dostawa zamówionych Towarów odbywa się przesyłką kurierską oraz paczkomatami. Koszt dostawy za zakupy powyżej 200 zł brutto wynosi 0 zł brutto.
Termin realizacji dostawy wynosi od 1 do 14 dni roboczych, licząc od dnia wysłania przez Klienta Zamówienia.