Żeliwna forma do pieczenia to niezastąpione narzędzie w każdej kuchni!
Jej solidna konstrukcja doskonale przewodzi ciepło, zapewniając równomierne wypieki – od chrupiącego chleba po aromatyczne pasztety i keks. Trwała, odporna na uszkodzenia i łatwa w pielęgnacji, posłuży przez lata, zyskując z czasem naturalną powłokę nieprzywierającą.
Elegancki, klasyczny design sprawia, że forma żeliwna będzie nie tylko praktycznym, ale i stylowym dodatkiem do Twojej kuchni. Wybierz jakość i ciesz się idealnymi wypiekami każdego dnia!
➡️Zalety:
✅ Równomierne rozprowadzanie ciepła, zapewniające perfekcyjne wypieki.
✅ Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia.
✅ Naturalna powłoka nieprzywierająca, która z czasem się udoskonala.
✅ Wszechstronność – idealna do chleba, pasztetów, keksów i innych potraw.
✅ Możliwość używania w wysokich temperaturach.
✅ Klasyczny design, pasujący do każdej kuchni.
✅ Długo utrzymuje ciepło, doskonała do długiego pieczenia.
➡️ DANE TECHNICZNE:
- Pojemność: 3 l
- Wysokość całkowita: 13 cm
- Szerokość całkowita: 11 cm
- Długość: 29cm
- Materiał: żeliwo (na zewnątrz i wewnątrz)
➡️ ZASADY UŻYTKOWANIA:
- Forma jest już ‘’wypalona’’, czyli gotowa do użycia.
- Bezpośrednio przed pierwszym użyciem umyć naczynie wodą, następnie osuszyć ścierką i natrzeć tłuszczem jadalnym.
- Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole.
- Zaleca się używać drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych podczas kontaktu z naczyniem.
- Nie używać detergentów do mycia, ponieważ mogą one przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw.
- Nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanej formy, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa oraz rdzewienie.
- Po każdym użyciu umyć przy użyciu wody oraz natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym(do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).
➡️ Główną przyczyną rdzewienia naczyń żeliwnych jest ich nieodpowiednia pielęgnacja.
Naczynia żeliwne należy każdorazowo po użyciu od razu myć i osuszać, a następnie zabezpieczyć olejem.
Naczynia żeliwne nie lubią wilgoci, więc im szybciej umyjemy je i osuszymy tym lepiej. Z tego też powodu garnka żeliwnego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do zmywarki lub pozostawiać na dłużej z wodą “do odmoczenia”. Formę żeliwną należy trzymać w suchym i przewiewnym miejscu.
Polityka zwrotów
Klientowi, będącemu konsumentem w rozumieniu art. 221 Kodeksu Cywilnego, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie 14 dni i wysyłając je na adres Prowent Białystok A. Poleszuk Sp. k. Białostoczek 17 (k/Kurian) 15-592 Białystok lub na adres e-mailowy biuro.bialystok@prowent.com.
Termin 14-dniowy liczy się od dnia, w którym nastąpiło dostarczenie Towaru.
W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość, umowa jest uważana za niezawartą. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni. Zakupiony towar należy zwrócić na poniższy adres: Prowent Białystok A. Poleszuk Sp. k. Białostoczek 17 (k/Kurian) 15-592 Białystok.
Zwracany przez Klienta Towar powinien zostać opakowany w sposób chroniący przed uszkodzeniem w trakcie transportu.
Koszt opakowania i odesłania towaru ponosi Klient.
Dostawa
Dostawa Towarów jest ograniczona do obszaru Rzeczpospolitej Polskiej i odbywa się pod adres wskazany przez Klienta w trakcie składania Zamówienia.
Dostawa zamówionych Towarów odbywa się przesyłką kurierską oraz paczkomatami. Koszt dostawy za zakupy powyżej 200 zł brutto wynosi 0 zł brutto.
Termin realizacji dostawy wynosi od 1 do 14 dni roboczych, licząc od dnia wysłania przez Klienta Zamówienia.