⭐ Brytfanna żeliwna 6,2l ⭐
Brytfanna żeliwna to wszechstronne i niezastąpione naczynie w kuchni, idealne do pieczenia, duszenia, zapiekania i gotowania.
Wykonana z solidnego żeliwa, doskonale przewodzi i utrzymuje ciepło, co pozwala na równomierne przygotowanie potraw – od soczystych pieczeni po aromatyczne gulasze i zapiekanki.
Jej grube ścianki oraz pokrywka sprawiają, że potrawy dłużej pozostają ciepłe i pełne smaku.
➡️Zalety:
✅ Równomierne rozprowadzanie i długie utrzymanie ciepła, co zapewnia idealne efekty gotowania.
✅ Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia, dzięki solidnej konstrukcji.
✅ Możliwość stosowania w piekarniku oraz na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych. Idealna również na grilla czy ognisko!
✅ Naturalna, nieprzywierająca powłoka, która z czasem staje się jeszcze lepsza.
✅ Doskonała do przygotowywania różnorodnych dań – od mięs po zapiekanki i chleby.
✅ Łatwa w pielęgnacji, z czasem tworzy patynę, która poprawia jej właściwości.
✅ Klasyczny, elegancki wygląd, który dodaje uroku każdej kuchni.
➡️ DANE TECHNICZNE:
- Pojemność: 6,2l
- Wysokość całkowita: 13,5 cm
- Szerokość całkowita: 25 cm
- Długość: 34 cm
- Materiał: żeliwo (na zewnątrz i wewnątrz)
➡️ ZASADY UŻYTKOWANIA:
- Brytfanna jest już ‘’wypalona’’, czyli gotowa do użycia.
- Bezpośrednio przed pierwszym użyciem umyć naczynie wodą, następnie osuszyć ścierką i natrzeć tłuszczem jadalnym.
- Ponieważ żeliwo rozgrzewa się bardzo szybko i długo zachowuje ciepło, nie należy stawiać gorących naczyń bezpośrednio na blacie lub stole.
- Zaleca się używać drewnianych łyżek oraz rękawic kuchennych podczas kontaktu z naczyniem.
- Nie używać detergentów do mycia, ponieważ mogą one przeniknąć w głąb żeliwa i przedostawać się do potraw.
- Nie należy wlewać zimnej wody do rozgrzanej formy, gdyż może to spowodować pęknięcie żeliwa oraz rdzewienie.
- Po każdym użyciu umyć przy użyciu wody oraz natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem jadalnym(do tego celu polecamy specjalistyczny olej, dedykowany do sezonowania żeliwa).
➡️ Główną przyczyną rdzewienia naczyń żeliwnych jest ich nieodpowiednia pielęgnacja.
Naczynia żeliwne należy każdorazowo po użyciu od razu myć i osuszać, a następnie zabezpieczyć olejem.
Naczynia żeliwne nie lubią wilgoci, więc im szybciej umyjemy je i osuszymy tym lepiej. Z tego też powodu garnka żeliwnego pod żadnym pozorem nie należy wkładać do zmywarki lub pozostawiać na dłużej z wodą “do odmoczenia”. Brytfannę żeliwną należy trzymać w suchym i przewiewnym miejscu.
Polityka zwrotów
Klientowi, będącemu konsumentem w rozumieniu art. 221 Kodeksu Cywilnego, przysługuje prawo do odstąpienia od umowy zawartej na odległość, bez podania przyczyny, składając stosowne oświadczenie na piśmie, w terminie 14 dni i wysyłając je na adres Prowent Białystok A. Poleszuk Sp. k. Białostoczek 17 (k/Kurian) 15-592 Białystok lub na adres e-mailowy biuro.bialystok@prowent.com.
Termin 14-dniowy liczy się od dnia, w którym nastąpiło dostarczenie Towaru.
W przypadku odstąpienia od umowy zawartej na odległość, umowa jest uważana za niezawartą. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni. Zakupiony towar należy zwrócić na poniższy adres: Prowent Białystok A. Poleszuk Sp. k. Białostoczek 17 (k/Kurian) 15-592 Białystok.
Zwracany przez Klienta Towar powinien zostać opakowany w sposób chroniący przed uszkodzeniem w trakcie transportu.
Koszt opakowania i odesłania towaru ponosi Klient.
Dostawa
Dostawa Towarów jest ograniczona do obszaru Rzeczpospolitej Polskiej i odbywa się pod adres wskazany przez Klienta w trakcie składania Zamówienia.
Dostawa zamówionych Towarów odbywa się przesyłką kurierską oraz paczkomatami. Koszt dostawy za zakupy powyżej 200 zł brutto wynosi 0 zł brutto.
Termin realizacji dostawy wynosi od 1 do 14 dni roboczych, licząc od dnia wysłania przez Klienta Zamówienia.